Leestijd 3 minuten

In deze aflevering van de Savvy Ladies-podcast spraken we, in deze tijden van de anderhalvemetersamenleving, op afstand met Samira Salman, eigenaar van Eventgoodies over podcasts. Zij deelde met ons haar zoektocht naar de beste tool, spullen en natuurlijk tips.

Nu we niet fysiek bij elkaar kunnen komen vanwege de coronacrisis, moesten we een alternatieve oplossing bedenken. Die kwam van Samira, die al verder in de zoektocht was en ons Zencastr aanraadde. Met deze tool hebben we dan ook direct deze podcast opgenomen. Het werkte heel gemakkelijk en de gratis versie voldoet prima voor ons. Nog een voordeel wat Samira noemt: voor de genodigden is een account aanmaken niet nodig, wat het laagdrempelig maakt. En al met al scheelt het natuurlijk ook een hoop tijd omdat je niet naar elkaar toe hoeft te reizen. Mis je dan niet dat je elkaar niet de ogen kan kijken? Dat blijkt wel mee te vallen in de praktijk.

Waar moet ik op letten?

Iedereen pakt het maken van een podcast anders aan. Zo bereidt Samira haar podcast De Meeting Room voor door slechts een paar woorden op te schrijven als voorbereiding. Kim en ik bereiden meestal een semi-gestructureerd interview voor. Wat je kiest, heeft invloed op het eindresultaat dus de tip van Samira is dan ook: bedenk van te voren wat je wil bereiken met je gesprek en steek daar je podcast op in.

Andere tips:

  • Begin gewoon; je merkt gaandeweg wel wat er beter kan.
  • Bereid je podcast niet té goed voor als je wil dat ‘ie overkomt als een echt gesprek.
  • Wees eerlijk als je het even niet weet tijdens de opname.
  • Zorg voor een opnameplek waar je internetverbinding zo stabiel mogelijk is.
  • Maak gebruik van de postproductietool van Zencastr; tegen een kleine vergoeding combineren zij alle audiobestanden en egaliseren de boel.

Welke programma’s kun je gebruiken?

Samira gebruikt de tool Anchor om haar podcast te publiceren. Daarmee kun je ook podcasts opnemen. Dat werkt heel simpel en klonk goed, maar toch heeft ze verder gezocht. Toen kwam ze uit op Zencastr, die wij nu ook voor deze podcast gebruikt hebben. Daarmee heb je iets meer functionaliteiten. Nog een andere tool die ze heeft uitgeprobeerd, is de betaalde tool Riverside, maar die vond ze te uitgebreid.

Ook kwam good old Skype nog even aan bod. Dat heeft Samira ook bekeken; het bleek te veel gedoe opleveren, de kwaliteit tegen te vallen en bovendien: de tool is in feite niet bedoeld voor podcasten.

Welke materialen heb je nodig?

Samira deelde met ons de materialen die zij na een lange zoektocht heeft aangeschaft voor haar podcasts:

  • Opnameapparaat Zoom H4N (hier kun je ook oordopjes in doen)
  • Twee microfoons (dynamische zijn het beste, liefst met plopkap)
  • Tafelstatieven (lichtgewicht!)

Zij kocht deze spullen omdat ze merkte dat ze het heel belangrijk is om goed geluid te hebben en deze aankopen maken voor haar echt het verschil. Nabewerken van de audio doet ze in Audacity (betaald programma), omdat ze dit prettig vindt werken.

 

Meer weten?