Leestijd 3 minuten

De podcast is een groeiend medium in Nederland en de rest van de wereld. De hoogste tijd dus om er meer over te weten te komen. Misschien wil je na het lezen zelf wel starten met een podcast. Dan moet je zeker onze verse podcast luisteren mét handige tips.

Wat is een podcast?

De oorsprong van het woord podcast komt bij Apple vandaan en is ontstaan in 2004. Onze eigen Adam Curry heeft toen mede aan de wieg gestaan van het populair worden van podcasts! Kim noemde podcasts al eens het nieuwe radio luisteren. De definitie volgens Wikipedia:

Een podcast is een audio-uitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds. Dankzij de introductie van draagbare mp3-spelers zoals de iPod was deze vorm van uitzenden snel populair onder radioamateurs. De term podcast is dan ook een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor ‘uitzenden‘).

Een publicatie met alleen geluid dus. Het is een van de vele manieren van het overbrengen van content op je publiek en voor ons Savvy Ladies een hele fijne. Je kunt het beluisteren op een moment dat het jou goed uitkomt en je kunt het zelfs combineren met andere bezigheden, zoals sporten, het huishouden of onderweg zijn. Er zijn podcasts in alle soorten en maten: verhalen, interviews, reportages, talkshows en voorgelezen boeken.

Is podcasten populair?

Die vraag blijkt nog niet zo eenvoudig te beantwoorden; er wordt vooralsnog weinig onderzoek naar podcasts gedaan. Uit de AudioMonitor van de Stichting Nationaal Luister Onderzoek van 2019 bleek dat er in Nederland 5 miljoen mensen naar podcasts luisteren (dus zo’n 30%). Amerikaanse cijfers laten zien dat er een groei is in aantal podcasts en aantal luisteraars (in 2017 zou 55% van alle Amerikanen naar een podcast hebben geluisterd) en er zijn zeer positieve voorspellingen over de groeiende populariteit te vinden. Ook PEW Research ziet een stijgende lijn in Amerika in de afgelopen jaren.

Volgens Forbes wordt de podcast mainstream gezien de groeiende hoeveelheid content. Sommigen omschrijven podcasts als verslavend, net als een boek waarvan je wil weten hoe het verhaal verder gaat. Of omdat je het gevoel hebt dat degenen die aan het woord zijn in de podcast tegen jou praten.

Wie luisteren podcasts?

Ook daar is niet veel onderzoek naar gedaan, maar we vonden daar wel íets over, een onderzoek onder podcastluisteraars uit 2019 (download het hele onderzoek zelf bij Scienceguide.nl). De podcastluisteraar blijkt iets vaker vrouw dan man, hoogopgeleid en tussen de 28 en 44 jaar oud. Klopt dat een beetje voor jou? Voor ons wel! De meeste mensen luisteren podcasts als ze onderweg zijn, een kleiner deel doet dat thuis.

Wees slim, begin een podcast!

Alle signalen wijzen erop dat de podcast een groeiend medium is, dus je doet er verstandig aan om op z’n minst te onderzoeken of het voor jou van meerwaarde kan zijn. Het kost wat tijd en ook geld als je goede kwaliteit nastreeft, maar dan heb je ook wat: je verzamelt (trouwe) luisteraars, bouwt aan je naam/merk en je verdiept je in onderwerpen waar je over uitzendt. Dus je wordt er ook nog eens slimmer door! Als je ondernemer bent, kan het je ook nog eens opdrachten opleveren.

Hoe begin ik zelf een podcast?

Iedereen pakt het maken van een podcast anders aan. Wat je kiest, heeft invloed op het eindresultaat dus bedenk van te voren wat je wil bereiken met je gesprek en steek daar je podcast op in. Verder zeggen ervaren podcasters dat je gewoon moet beginnen en dat je leert door het te doen.

 

Meer weten?