Leestijd 4 minuten

Nu kantoorwerkers (bijna) allemaal verplicht thuiswerken vanwege de coronacrisis is vergaderen met geluid én beeld, videobellen, ineens een vanzelfsprekendheid geworden. Het adopteren van deze nieuwe gewoonte kon zo snel gaan omdat we er de afgelopen jaren al langzaam aan hebben kunnen wennen. Zet het nu definitief door, ook na de huidige pandemie?

Videobellen: vervagen van fysieke grenzen

Zelf ben ik eerlijk gezegd niet zo’n fan. Ik houd al niet van bellen, laat staan bellen met beeld. Het zweet breekt me soms uit (en dat blijkt niet eens zo gek)! Een beetje naar een wit opnamelampje staren als je je verhaal doet, steeds door elkaar praten en dan die irritante collega die even vergeet zijn geluid uit te zetten bij een ander gesprek tussendoor (hoezo heb je een ander gesprek tussendoor??). Maar goed, ik realiseer me ook dat dit nu eenmaal is wat we doen om de fysieke grenzen te doen vervagen, nu we allemaal thuiszitten. Het zal vast nog wel wennen, ook voor mij!

Videobelapps zijn hot!

In de media en op social media werd de afgelopen weken een hoop gezegd en geschreven over apps voor videobellen. Over apps die mateloos populair zijn en dan, oh oeps, niet zo veilig blijken te zijn omdat ze allerlei informatie naar Facebook sturen (dit gaat over Zoom). En dat vervolgens weer zeggen te herstellen. Over apps met beperkingen van het aantal mensen met wie je tegelijk kunt videobellen, apps met servers in allerlei landen behalve Nederland. Apps waar je een account voor moet hebben of juist niet.

Videobellen ineens vanzelfsprekend

Het grappige is dat we het niet eens hebben over dát we nu met z’n allen (oké, vooral de hoogopgeleide kantoorwerker) aan het videobellen zijn. Het is ineens gemeengoed bij heel veel meer mensen dan voorheen, ook voor contact met familie en vrienden. En dat is ook wel verklaarbaar. We hebben allemaal supertelefoons, goede kwaliteit laptops en dito beeldkwaliteit. We krijgen alsmaar sneller internet. De programma’s waarmee je kunt videobellen, zijn kinderlijk eenvoudig en dus snel te begrijpen en doen het ook nog eens goed. Oftewel, de omstandigheden zijn de afgelopen jaren gecreëerd om deze verandering mogelijk te maken.

Welke wordt de meest privacyvriendelijke?

Alle nieuwe technologische ontwikkelingen hebben ook altijd een schaduwzijde. Vaak gaat die schaduwzijde over privacy en veiligheid en dat is ook zo in het geval van videobellen. Waar gaan de gesprekken naartoe en wat gebeurt er met die data? Is mijn account en wachtwoord wel goed beveiligd tegen hacken? Daar laten veel van de videobeltools nog wel een steekje of twee vallen. Maar door de geuite kritiek gaan ze er ook snel mee aan de slag. Ze beseffen waarschijnlijk dat ze goud in handen hebben als ze de kritiek kunnen doen verstommen door hun tool te verbeteren. Wie het nu lukt om de videobeltool te hebben die echt iedereen gebruikt, zit de komende jaren gebakken. Vergelijk het met Whatsapp, waar mensen in feite niet meer zonder kunnen.

Welke moet ik kiezen?

Je hebt eigenlijk heel veel opties, al horen we in Nederland maar enkele vaak voorbijkomen. De site G2.com heeft een geweldig wereldwijd overzicht met bijbehorend schema gemaakt waarin alle opties een plek hebben op basis van de tevredenheid bij gebruikers en het marktaandeel. Rechtsboven bij de leiders zie je namen die je veel in Nederland hoort: Zoom, Skype, Microsoft Teams en Google. Andere namen die je bij ons veel hoort: Houseparty, Facetime, Jitsji en Whatsapp. Ik kwam één Nederlandse app tegen in mijn zoektocht: VC4ALL. Ik heb ‘m niet uitgeprobeerd, dus geen idee of het wat is, maar techjournalist Daniël Verlaan raadt ‘m aan.

video-conferencing grid

In de onderstaande video zie en hoor je wat de verschillen zijn tussen de meest besproken apps in Nederland!

Eigenlijk moet je natuurlijk – zeker als bedrijf – eerst goed onderzoek doen naar welk technisch hulpmiddel past bij de doelen die je hebt. Zodat je de juiste keuzes maakt. Mocht jij nou geen invloed hebben op die keuzes en toch met bijvoorbeeld de populaire app Zoom moeten werken, lees dan nog even deze tips van eff.org om je instellingen zo privacyproof mogelijk in te stellen!

Anderhalvemetersamenleving

Wat als we straks weer naar ons werk toe kunnen, gaan we dan vaker thuiswerken en daarbij ook vaker videobellen? Ik denk het wel. Het zou sowieso een oplossing zijn voor de gewenste anderhalvemetersamenleving dat we met minder mensen in een kantoorruimte zitten. Als dit een blijvertje is en het nieuwe normaal wordt, hoop ik maar dat videobellen voor mij nog gemakkelijker gaat worden!