Leestijd 1 minuten

Hoe kun je nep nieuws van echt nieuws onderscheiden? En zijn Google en Facebook nu de grote boosdoeners omdat ze nep nieuws hebben verspreid?

Uiteindelijk zijn wij – de grootverbruikers van het internet – zelf verantwoordelijk voor wat we delen. Hoe aannemelijk is het nieuws eigenlijk? Is het afkomstig van een betrouwbare bron? Kwaadwillenden die nep nieuws verspreiden om er zelf beter van te worden, zullen altijd blijven bestaan. Maar we kunnen het ze wel lastiger maken door niet alles klakkeloos over te nemen, maar eerst de feiten te checken. En laten we vooral onze kinderen leren kritisch te denken.

Google, democracy and the truth about internet search
Google alters search autocomplete to remove ‘are Jews evil’ suggestion
Wij zijn racisten, daarom Google ook
Plagiaat in de Volkskrant
‘Algoritmes Google en Facebook bedreigen democratie’