Leestijd 2 minuten

In deze aflevering hadden we Peter van der Graaf, partner en SEO & reputatiemanagement specialist bij Booming als gast. We gingen het hebben over de Nieuwe Waarheid, manipulatie en micro-targeting.

Het liep uiteindelijk, zoals dat wel vaker gaat met gesprekken, nèt even wat anders. Het hoofdonderwerp bleef, de Nieuwe Waarheid en wat Peter daarmee bedoelde. We spraken over manipulatie, nepnieuws (wat een lachertje is als je het over manipulatie hebt), mediawijsheid en hoe onderbelicht dat is, monopolisten en meer.

Én, het allermooiste, we kwamen zelfs op oplossingen voor problemen zoals manipulatie en privacy in het tijdperk dat vergeven is van technologie waar we eigenlijk maar weinig van snappen. Helaas kwamen we ook tot de conclusie dat we nooit dé waarheid gaan vinden, de vraag is ook of je dit wel wilt. Luister snel naar de nieuwste Savvy Ladies podcast!

We geven je in deze notes een paar interessante linkjes mee gerelateerd aan de dingen waar we over spraken.

We beloven ook snel te schrijven over hoe je nu slimmer met de tsunami aan nieuwsberichten om kunt gaan. Hoe je enigszins kunt herkennen, en voorkomen, dat je gemanipuleerd wordt. Wat alle initiatieven om de burger te beschermen nu eigenlijk inhouden, wat blockchaintechnologie is en welke rol het kan spelen in dit verhaal. De vraag of we ons misschien niet druk maken om de verkeerde dingen en meer.

Nepnieuws & beïnvloeding

Blockchain

  • De NOS heeft er een begrijpelijk stuk over, inclusief filmpje

Interview met brigade-generaal Rietdijk en reacties hierop over de online technieken die worden ingezet voor (subtiele) oorlogsvoering

‘De vijand slaapt nooit en kan zomaar in uw smartphone zitten’

‘Nieuwe organisatie nodig tegen beïnvloeding van buitenaf’

 

21 ideeën voor een beter internet (€ de Volkskrant)